ConnyT funderar

2010-04-28

FRA ”läcker” – det är liksom meningen…

Filed under: internet, samhälle — Taggar: — connyt @ 22:22

I Aftonbladet skriver Anders Jallai insiktsfullt om FRA i ett historiskt perspektiv. Insamlad information om vårt privatliv läcker både oavsiktligt och avsiktligt genom informationsutbyte med andra länder.

I dag är utbytet av säkerhetsinformation mellan länder större än någonsin. FRA samarbetar löpande med NSA i USA och motsvarande myndigheter i andra länder. Vilken information som delas kan vi som medborgare aldrig veta, underrättelseinformationen är hemlig. Vi kan inte göra mer än att hoppas på att respekten för insamlad information är större i dag än tidigare. Men det finns egentligen inget som talar för det.

Det konstiga i sammanhanget är att så många människor (och journalister) inte verkar reagera över detta. Mark Klamberg konstaterar kallt att detta inte är ”läckor” utan en del av själva meningen med FRA, dvs att samla in information som kan användas i byteshandel med andra länder:

Påståendet om FRA att samlar in vardaglig information och ”läcker” sådan information till andra länder antyder att FRA gör något som är otillåtet eller kanske olagligt. Så är det inte. Riksdagen har under 2007-2009 ”reglerat” detta så att sådan insamling och utbyte är tillåtet och t.o.m. påbjudet.

Så det är bara att räkna med att det du gör mycket väl kan hamna i ett sociogram hos NSA eller andra länders underrättelsetjänster. För oss som är helt ointressanta ”Svenssons” är detta kanske endast ett principiellt problem, men för personer som är stridbara eller som har släkt, vänner och kanske affärer med personer som bor i länder som t.ex är i konflikt med USA finns det nog all anledning att oroa sig…

Scaber , HAX, Michael Gajditza, farmorGun och Amanda kommenterar

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: