ConnyT funderar

2010-04-21

Fascinerande om Acta

Filed under: internet — Taggar:, — connyt @ 18:31

Nu har så ett utkast till Acta-avtal offentliggjorts (pdf).

Det är rätt fantastiskt hur ett sådant dokument kan tolkas på så oerhört olika sätt. Många är kritiska och menar att ”three-strikes” bara har flyttats från myndighetsansvar till ISP-erna och att ”mere conduit” som den ser ut idag är starkt hotad: Christian, HAX, ProjO, Annoyances m.fl. Rick Falkvinge skriver bl.a:

Man siktar alltså in sig på skadeståndsskyldigheten hos internetleverantörer, och ser till att de bara kan hållas skadefria om de omedelbart stänger av någon som påstått fildelar eller på annat sätt bryter mot immateriella rättigheter. Effekten är att internetleverantörer måste skriva in i sina abonnentavtal att de stänger av så fort de får sådana anklagelser.

Andra säger precis tvärtom och utropar integriteten till ”vinnare”: Anders S och DN. DN väljer t.ex. att fokusera mer på vad som sägs vara avsikten med avtalen än vad texten de facto möjliggör:

På EU-parlamentets hemsida betonas dock i ett pressmeddelande att Acta-avtalets övergripande syfte ”inte under några förhållanden” är att begränsa medborgerliga friheter eller att mobba konsumenter. I stället ligger fokus på storskaliga intrång av intellektuella rättigheter som kan få omfattande ekonomiska konsekvenser för rättighetshavare.

Läs även MP och IDG

Annonser

2 kommentarer

  1. Sveriges Ipred-implementation definierar all otillåten fildelning (dvs. uppladdning – inte bara nedladdning) som utgörandes storskaliga intrång, oavsett hur många filer som laddas upp. Att fildela en mp3-låt är alltså att anse som ett storskaligt intrång i Sverige.

    – bara för att ge litet perspektiv på ordvalen.

    Kommentar av Tor — 2010-04-21 @ 19:22

  2. @Tor

    Ja begrepp som ”kommersiell påverkan” är extremt flexibla ;(

    Kommentar av ConnyT — 2010-04-23 @ 06:45


RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: