ConnyT funderar

2010-03-10

Kulturskaparna

Filed under: internet — Etiketter:, — connyt @ 11:51

Under rubriken Stort stöd för upphovsrätt på nätet skriver ”kulturskaparna” i SvD idag.

Redan i rubriken blir det ”halmgubbe-varning”.

Trodde dom på allvar att det INTE finns ett stort stöd för upphovsrätten på nätet?
Nej självklart inte. Meningen är att man ska läsa det som att: ´tycker ni inte som oss är ni emot upphovsrätt överhuvudtaget´.
Detta är givetvis helt fel. Piratpartiet (t.ex) vill givetvis ha kvar upphovsrätten, tom stärka den ideella delen. Däremot behöver den göras om för att passa den nya tidens informationssamhälle.

Sedan skriver dom något intressant som jag tycker är själva kärnan i problematiken:
”Den olagliga fildelningen av text, musik och bild innebär att det blir svårare för kulturskapare att få betalt i proportion till användningen av deras verk.”
Idag är det oerhört billigt att nå en världsmarknad med stora upplagor, men ”kulturskaparna” anser att dom ska ha samma ersättning som förut ”i proportion till användningen”. Dvs om en musiker förut sålde 1.000 CD skivor i Sverige och tjänade 10.000:- på det, kan han nu nå 100 gånger fler till en minimal kostnad. Ändå ska han ha 100 ggr mer betalt. Det är här skon klämmer. Man vill INTE anpassa sig till den nya verkligheten.

Sedan skriver dom många vackra ord om att det inte är en polisiär fråga etc etc som leder fram till en välkänd slutsats. Operatörerna ska ha koll på vad som skickas i deras nät. Så var vi där igen…

Många skriver bra om detta. T.ex: Anders S Lindbäck, Mary, Emma, Mikael E, Syrrans granne, mkeriksson m.fl

4 kommentarer

 1. Problemet är att idag utgår ingen ersättning till kulturskaparna alls för fildelning.

  Kommentar av C-SA — 2010-03-10 @ 17:55

 2. @C-SA
  Det bästa sättet att motverka detta är att skapa bra, säkra, snabba, enkla och billiga legala tjänster. Som undersökningen visade – folk vill göra rätt för sig. Men tjänsterna/villkoren måste kännas bra.

  Kommentar av connyt — 2010-03-10 @ 22:08

 3. connyt: folk har ju försökt. jag har exvis betalt från starten för spotify, men många av mina favoritartister har tagits bort av sina skivbolag vilket gör att man hänvisas till exempelvis TPB.
  Det största hotet mot legala tjänster på Internet är upphovsrättsråttorna, hur får vi bort dem? Jag har funderat på att lägga råttgift i grammofonskivspelaren, men då måste jag skaffa en sån först, och hur fan får jag tag på skivor?

  Kommentar av surgubben — 2010-03-12 @ 00:17

 4. […] »Problemet är att idag utgår ingen ersättning till kulturskaparna alls för fildelning.» [C-SA hos ConnyT] […]

  Pingback av Karabuda blottar Kulturskaparnas agenda « >> hannes2peer — 2010-03-24 @ 04:47


RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: